• 03223430101
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Lastik, Fren ve Ön Düzen Kontrolleri

Lastikler motor hareketinin yola iletilerek aracın kalkış, güvenli seyir, konfor ve fren anında kontrollü duruşunu sağlayan ve temel yapısı sentetik kauçuktan oluşan kimyasal bir üründür.

Teorik olarak bütün lastiklerin aynı miktarda aşınma göstermeleri gerekir. Bir lastik aynı yerde uzun bir zaman kullanılır ise tekerleğin kullanıldığı konuma has bir aşınma gösterir. Genellikle, önden çekişli araçların ön lastikleri arkadakilere oranla %10-20 daha fazla aşınır. Dış lastik omuzları (lastik yanakları) en hızlı aşınan kısımlardır. Lastiklerin yeri düzenli olarak değiştirilmelidir. Böylece hepsinin eşit ve düzgün bir şekilde aşınmaları sağlanmış olur. Bu, lastik ömrünü de uzatır. Radyal lastik karşı çaprazındaki veya karşısındaki ile değiştirilirse lastik sesi ve yalpalama geçici olarak bozulur. Çünkü daha önceki konumuna göre ters yönde dönmektedir. Bu yüzden radyal lastiklerin rotasyon esnasında bulundukları tarafta kalmaları tavsiye edilir.

Image
Image

Lastikler öncelikli olarak göz ile lastik yüzeyinde yıpranma, aşınma olup olmadığı hava valflerinin sağlamlığı kontrol edilir. Lastiklerin diş kalınlıklarının ölçümü yapılır. 

Yaz Lastiği minimum: 2 mm

Kış Lastiği minimum: 4 mm 

Belirtilmiş minimum değerlerinin altında ölçüm yapılır ise lastiğin araç üretici tavsiyeleri dikkate alınarak uygun özellikte yenileri ile değiştirilmesi gerekir.

Araç sürücüsünün var ise lastikte titreme (balans bozukluğu) vb. şikâyetleri değerlendirilir ve lastikler sökülerek balans cihazı ile lastiklerin balans ayarı yapılır. Balans yapılması sırasında jantta hasar ve onarım gerektiren bir durum tespit edilirse jant onarımı yapıldıktan sonra lastikler jant üzerine takılarak balans ayarı yapılır.

  

ROT-BALANS 

Rot-balans ayarı yaptırmak için servise giren araç, ünce düzgünce yanaştırılıp lastiklerin durumuna bakılıyor. Sonra, ekseninde çevrilmek suretiyle jantta vuruk veya lastiklerde tel kırıklığı olup olmadığı güzden geçiriliyor. Sükülen lastikler bilgisayarla balans makinesinde 55 kilometre hızla dündürülüp ayar ediliyor. Zamanla aşınmadan dolayı dengesi bozulmuş lastiklerin iş gürmeleri için jant kenarına kurşun çakılıyor. Dışa statik, içe dinamik tesirli ağırlıklar konuluyor. Bunlar 5 gramla 60 gram arasında değişiyor. 

Artan hızlarda direksiyonda meydana gelen titremeler, aracın balans ayarı istediğini güsteriyor. Patlayan lastiğe yapılan yama bile balans ayarı gerektirebiliyor. Rot-balans ayarı üzerine yaptığı çalışmalarla kazandıkları deneyimleri anlatan Abdullah Akyüncü ve Hasan Tazegül ustalar, lastiklerin çelik kuşaklı olduğunu, ün lastiklerin arkayla değiştirilebileceğini, çünkü lastik dündükçe kendine güre yün yaptığını, çapraz değişim yapıldığında ise bu yüzden kendi çelik kuşağını tahrip ederek tel kırdığını belirtiyorlar.

Image
Image

ROT AYARI 

Balans ayarından çıkmış araç bu kez rot kanalına giriyor. Tekerlekleri boşaltılan araç oynak döner tablaya oturtuluyor ve rot ayarına başlanıyor. Tekerlekleri sallamak suretiyle ön takımın sağlamlığı kontrol edilirken, rotiller, rot başları, amortisörler, süspansiyon durumu ve öteki yürüyen aksamla ilgili hassas noktalar gözden geçiriliyor. Tekerlekler üzerine takılan sensörlerle bilgisayar ekranında aracın durumu bir kez daha görüldükten sonra, norm dışına çıkmış ön ve arka rot açılarıyla kamber kastel açıları fabrika çıkış ölçülerine uygun hale getiriliyor. 

 

 

Toros Mahallesi, Mesut Mertcan Caddesi, No:5/01 Çukurova/ADANA

0322 343 01 01
0545 322 01 01
Resim
Be72edfa 9f18 4203 8fc7 Aa448ac559bd
C9225298 B350 45cf 99af D18d9459ae8f
4
5
6
7
8 umg-motors0186.jpg

Paylaş

Web Sitemizi Sosyal Medyada Paylaşarak Birçok Kişiye Duyurabilirsiniz.

© 2024 UMG Motors Resmi Web Sitesi. Tüm Hakları Saklıdır. Sitemizden İzinsiz İçerik Alınamaz. Web Tasarım Koray ÇOKOL